Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ελλείψεις στις πρώτες ύλες και ειδικά του ηλιέλαιου, βάζουν σε κίνδυνο το σουβλάκι και συγκεκριμένα το σουβλάκι όπως το έχουμε μάθει εμείς οι Έλληνες, να έχει απ΄ όλα και τις πατάτες του. Με τα προβλήματα των ελλείψεων οι ιδιοκτήτες ταχυφαγείων σκέφτονται να μην βάζουν τηγανιτές πατάτες στο σουβλάκι.
Τεράστιο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην εστίαση, λόγω της μεγάλης έλλειψης πρώτων υλών και ιδίως του ηλιέλαιου. Οι τηγανητές πατάτες που μαγειρεύονται σε ηλιέλαιο είναι το νούμερο ένα υποψήφιο φαγητό που σκέφτονται να αφαιρέσουν από τα μενού τους τα εστιατόρια και οι ταβέρνες.
Οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ταβέρνες, εστιατόρια ή ταχυφαγεία βρίσκουν πολύ δύσκολα ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις είτε να μειώσουν τα τηγανητά φαγητά είτε να τα βγάλουν εκτός καταλόγου. Οι τηγανητές πατάτες είναι τεράστιο πρόβλημα και μία εναλλακτική είναι να τις αντικαταστήσουν με πατάτες φούρνου, τονίζει στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.
«Το δεκάλιτρο ηλιέλαιο είχε αρχική τιμή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία γύρω στα 14 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 30 ευρώ, εξαιτίας και της τεράστιας έλλειψης. Οπότε, αρκετοί επαγγελματίες θα μπουν στην διαδικασία να σταματήσουν τα τηγανισμένα, διότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση ελαιόλαδο».